Sarıçam Belediyesi

saricam

Sarıçam Belediyesi

Tarih boyunca bulunduğu coğrafi konumdan kaynaklanan kırsaldan kente göç ile birlikte Sarıçam giderek vatandaşların ikamet yeri haline geliyor. Sarıçam, Yüreğir merkez ilçenin kuzeyinde yer alması ve OSB’yi ilçe sınırları içinde barındırması nedeniyle işçilerin, tarım ve hayvancılık yapılmasına uygun arazi ve iklim şartlarıyla bu sektörde çalışan insanların göç etmesine olanak sağlıyor. 

Sarıçam, Doğu illerinde açılan D-400 Karayolu ve otobanın ilçe sınırlarından geçmesiyle Doğudan gelen göçlerin ilk durağı haline geliyor. Bölgeye ilk olarak 2011 yılında on bin beş yüz geçici koruma altına alınan Suriyeli giriş yapıyor 1120 çadırda barınıyor. Suriyelilerin bölgeye girişleri ve barınma ihtiyaçları ile AFAD ilgileniyor. Daha sonra çadır kent, konteyner kente çevriliyor ve yaklaşık 6 bin 136 konteyner olan bölgede 30 bin Suriyeli yaşıyor. Göçmen Kampı, Göç İdaresi ve Kaymakamlık yönetiminde olup belediye yalnızca kampın temizliğini yaparak kamp alanındaki çöpleri topluyor. Sarıçam’ın toplam atık miktarı Suriyelilerin kamplarda yaşamasıyla birlikte günlük 140-160 ton iken kampın yalnızca evsel atık miktarı 10 tona çıkıyor.  Kampın içinde bulunan eğitim, sağlık, sosyal ve dinî tesisler nedeniyle kamp alanı ilçeye kapalı ayrı bir yaşam alanı olarak varlığını sürdürüyor. İzin alarak rekreasyon veya günübirlik işler için kente giden Suriyeliler, ekonomik canlılığı nedeniyle Adana kent merkezini tercih ediyor. Suriyeli göçmenler aynı zamanda gündelikçi tarım işlerinde çalışarak Sarıçam Belediyesi’nin dağıttığı yemek hizmetinden yararlanıyor. Kampın temizliği için 45 yeni personel ve satın alınan ilave araç gereçlerle kamp ile Adana kent merkezi arasında ulaşımı Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ve özel halk otobüsleri 15 dakika aralıklarla yapılan ücretsiz servislerle gerçekleştiriyor. Sarıçam yerleşim alanına 6 km uzaklıkta olan kampın ticaret birimleri üzerinde etkisi bulunmuyor. Kampta kalan geçici koruma altına alınan Suriyeli göçmenler haftalık pazarlara gelmeleri dışında Sarıçam’dan alışveriş yapmıyorlar. Buruk Mahallesine yakın olan kampta çevre düzenlemeleri yapılıyor. İŞKUR bünyesinde 200 T.C. vatandaşı kampta çalışıyor. 

Kamp dışında özellikle İncirlik ve Suluca mahalleri olmak üzere 3 bin 532 Suriyeli ikamet ediyor. Kamp dışındaki Suriyelilerin bir bölümü TOKİ konutlarına yerleşirken bir bölümü çadırda yaşıyor ve tarım alanlarında çalışıyor. Çalışma olanaklarına göre kırsal kesime dayanan Suriyelilerin Saimbeyli’ye kadr ulaştıkları biliniyor.

Copyright © RESLOG 2018 – 2023 Tüm hakları saklıdır.

https://www.reslogproject.org/wp-content/uploads/2022/08/Untitled-1.png

Copyright © RESLOG 2018 – 2023 Tüm hakları saklıdır.

https://www.reslogproject.org/wp-content/uploads/2022/08/Untitled-1.png