ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜNDE, YEREL KALKINMA TEMASIYLA KADIN KOOPERATİFLERİYLE BİR ARAYA GELDİK

BEK_0584
BEK_0652
BEK_0704
BEK_0778
BEK_0854
BEK_0955
BEK_1024
BEK_0544
BEK_0514
BEK_0468

 

 

RESLOG Türkiye, Marmara Belediyeler Birliği Göç Politikaları Merkezi (GPM)  ve Innovation for Development iş birliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Göçmenler Günü etkinliğinde Türk ve  Suriyeli kadınların yer aldığı kadın kooperatifleriyle bir araya geldi.

20 Aralık 2022 tarihinde yerel kalkınma ve sosyal uyum teması ile İstanbul’da gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını MBB Dış İlişkiler ve Göç Politikaları Kıdemli Uzmanı ve RESLOG Proje Koordinatörü Merve Ağca ve RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi M. Sinan Özden gerçekleştirdi. Özden, RESLOG Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yerel ekonomik kalkınma odaklı çalışmaların yanı sıra birlikte yaşamı desteklemeye yönelik faaliyetlere de ağırlık vereceğini belirtti. Merve Ağca ise kooperatiflerin yerel kalkınma için önemini vurguladı.

Habitat Derneği ev sahipliğinde Facebook İstasyon’da gerçekleştirilen ve kooperatiflerin ve belediyelerin ağ kurma fırsatı bulduğu etkinlikte Ekip Kadın Kooperatifi (Küçükçekmece), Hemdem Kadın Kooperatifi (Sultanbeyli), Kar Serçesi (Zeytinburnu), Kızılay Toplum Merkezi, Komşu Kooperatif (Şişli), Sada Kadın Kooperatifi (Gaziantep), Sındırgı Bereket Versin Kadın Kooperatifi, Yıldırım Belediyesi Kadın Kooperatifleri açtıkları stantlarda ürünlerini sergiledi ve deneyimlerini paylaştı.

“Göç Politikaları Yerli Nüfusa da Etki Ediyor”

Etkinliğin ana konuşmacısı olan Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aslıhan Aykaç “Yerel kalkınma ve sosyal uyum için farklılaşan ihtiyaçlar” başlıklı konuşmasında “Yerel yönetimlerin göç politikaları ya da göçmenlere yönelik uygulamaları sadece göçmenleri kapsamıyor, yerli nüfusa da etki ediyor. Etkin bir göç yönetiminin çok aktörlü ve çok boyutlu, interaktif bir politika yapım sürecine dayalı olması gerek. Kamu kaynaklarının (altyapı, bütçe ve insan kaynağı) sınırlı olması göçmenlerin katılımını zorunlu ve araçsal kılıyor. Sosyal uyum sürecinde ekonomik katılım diğer bileşenler için de tetikleyici oluyor. Sosyal uyumu destekleyen sosyal ekonomi girişimleri, bunları ayakta tutmaya yarayacak sosyal kalkınma bakış açısı, sosyal satın alma pratikleri bir arada yaşamanın temel taşları olarak öne çıkıyor.” dedi.

Sosyal uyum, kalkınma, sosyal inovasyon ve kooperatifler başlıklı panelde Doğan Çelik’in (Innovation for Development) moderasyonunda Ceyda Güntay (Kızılay Toplum Merkezi), Uğur Demir (Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu-GIZ), Halil İbrahim Akıncı (Sultanbeyli Belediyesi) ve Önder Yalçın (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi) konuşmacı olarak yer aldı.

Yerel kalkınma, kooperatifler ve sosyal uyum başlıklı panelde ise RESLOG Türkiye Projesi Marmara Bölgesi Yerel Yönetimler Danışmanı Ervin Sezgin moderasyonunda Sındırgı Bereket Versin Kadın Kooperatifi, Ekip Kadın Kooperatifi (Küçükçekmece), Hemdem Kadın Kooperatifi (Sultanbeyli), Komşu Kooperatifi (Şişli) ve Sada Kadın Kooperatifi (Gaziantep) temsilcisi Türk ve Suriyeli kadınlar deneyimlerini paylaşırken, kooperatiflerde birlikte çalışmayı hem sosyal hayatları için hem de Türkçelerinin gelişmesi açısından çok faydalı gördüklerini belirtti.

Uluslararası Göçmenler Günü Etkinliği – Yerel Kalkınma ve Sosyal Uyum Fotoğraflarına Buradan Erişebilirsiniz.

 

 

Copyright © RESLOG 2018 – 2023 Tüm hakları saklıdır.

https://www.reslogproject.org/wp-content/uploads/2022/08/Untitled-1.png

Copyright © RESLOG 2018 – 2023 Tüm hakları saklıdır.

https://www.reslogproject.org/wp-content/uploads/2022/08/Untitled-1.png