Suriye göçünden etkilenen kentlerin hizmet kapasitelerini artırarak rezilyanslarını güçlendirmelerine katkı sağlayan RESLOG Projesi kapsamında düzenlenen ‘’Rezilyansımızı Değer’lendiriyoruz’’ Etkinliği 12 pilot belediyenin katılımıyla 16-17 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği’nin (SKL) uluslararası projeler kuruluşu SKL International tarafından ve Türkiye Belediyeler Birliği, Çukurova Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ortaklığıyla yürütülen proje doğrultusunda düzenlenen Rezilyansımızı Değer’lendiriyoruz Etkinliği’nde her belediye kendi rezilyans değerlendirmesini diğer pilot belediyelerle paylaşarak göçe karşı iş birliklerini güçlendirdi. Projenin kilometre taşlarından biri olan buluşmada, Göç Ana Planı kapsamında belediyelerin rezilyans değerlendirmelerinin yanı sıra geçmişten bugüne kentlerin göç hikâyelerine yer verildi.
Belediyelerin göçmen sorunlarına karşı sunulan anlık çözümlerin aksine Göç Ana Planı ile sürdürülebilir faaliyetlerini destekleyen proje kapsamında düzenlenen etkinlik, Göç Ana Planı çalışmalarının hız kazanmasına imkân sağladı.
Belediyelerin Göçe Karşı Sorunları Benzerlik Gösteriyor
Rezilyansımızı Değer’lendiriyoruz Etkinliği kapsamında her belediye kendi göç hikâyesine yer vererek kentlerde artan Suriyeli nüfus artışının etkilerini diğer pilot belediyelerle paylaştı. Buna göre göçmen sayısı artan belediyelerde yoğun olarak park ve bahçeler, sosyal destek ve hizmetler, ulaşım, sağlık ve zabıta müdürlüklerinin karşılaştıkları zorluklar dikkat çekiyor. Kentlerde kayıt altına alınmayan Suriyeli sayısının fazlalığı, ortaya koyulacak faaliyetlerin etki alanının belirlenememesinde önemli bir rol oynuyor.
Belediyelerin en büyük sorunu dil problemi olarak kendini gösteriyor. Belediyeler, geçici koruma altındaki Suriyelilerin sosyal hayata adapte olmaları ve uyum sağlamaları için dil kursları imkânı sağlayarak toplum merkezlerinde özellikle Suriyeli kadın ve çocuklar için bir dizi uygulama hayata geçiriyor.
Türkiye’ye Hatay’dan Giriş Yapan Suriyeli Sayısı 1,5 Milyonu Aştı
Etkinlik kapsamında ortaya konan bilgilere göre 2011’den beri yaklaşık 1 buçuk milyon göçmen Hatay’dan ülkemize giriş yaparak bir kısmı farklı kentlere yerleşti. Hatay’da resmî rakamlara göre 445 bin göçmen yaşarken kayıtlı olmayanların sayısının 6 yüz bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Kent görünümünde ciddi sıkıntılar yaşanan bölgede, artan nüfus sebebiyle kurulan arıtma tesisiyle yer altından yeni kaynaklar açılarak içme suyu probleminin önüne geçiliyor. Kentin en büyük problemlerinden biri olarak toplumsal uyum geliyor. Kentte yaşayan Suriyelilerin kendi dillerini konuşarak toplumsal hayatlarını devam ettirmeleri ve dil kurslarına gitmemeleri dikkat çekiyor.
İstanbul’da göç yoğunluğunun en fazla olduğu ilçelerden biri olan Zeytinburnu’nda ise ciddi boyutlarda kendini gösteren çevre kirliliğiyle mücadele ediliyor. Belediye merkezlerinde ‘’kente uyum’’ biriminin rağbet gördüğü bölgede ayrım gözetmeksizin herkes dilediği hizmetten faydalanabiliyor. Belediyenin hayata geçirdiği ‘’uyum okulları’’ ile Suriyeli çocuklar Türkçe öğrenerek okula adaptasyonları sağlanıyor; müfredatın dışında görgü kurulları, toplumsal yaşama uyum sağlama gibi eğitimler de veriliyor.
Göç Ana Planı ile Gelecekte Ortaya Çıkabilecek Sorunlara Karşı Belediyelerin Rezilyansı Güçleniyor
Rezilyansımızı Değer’lendiriyoruz Etkinliği kapsamında görüşlerini belirten RESLOG Türkiye – Marmara Bölge Uzmanı Ervin Sezgin, Göç Ana Planı aracılığıyla halkla ilişkileri sağlamanın, ekonomik kalkınmaya odaklanmanın, farkındalık yaratmanın ve dış paydaşlarla ilişkilerimizi güçlenmenin yalnızca göç bazında değil, gelecekte ortaya çıkabilecek başka bir stres altında belediyelerin kapasitelerini güçlendirilmesi açısından önemine vurgu yaptı. Etkinliğe katılan RESLOG Türkiye – Çukurova Bölge Uzmanı Alim Çopuroğlu ise belediyelerin rezilyans değerlendirmeleri ışığında yapılan çalışmaların gözden geçirilerek daha yetkin hizmetlerin ortaya koyulacağının altını çizdi.